Dom > Znanja > Vsebine

Ali so ribe v pločevinkah zdrave?

Sep 03, 2019

Riba je bogata s prehrano, ne le zato, ker je vsebnost beljakovin visoka, jih je enostavno prebaviti, vsebuje vitamine skupine B in kalcij, cink, selen, jod in druge minerale, ampak tudi zato, ker je maščoba bogata z maščobnimi kislinami omega 3, kar je koristno za preprečevanje srčno-žilnih in cerebrovaskularnih bolezni ter spodbujanje intelektualnega razvoja. Vendar se prehranska vrednost rib spremeni, če je konzervirana?

Riba je bogata z beljakovinami in različnimi hranilnimi snovmi, zelo nizko kislostjo, še posebej enostavno vzrejajo bakterije, zato konzervirajte pri 115 - 121 ℃ visoki temperaturi in visokem tlaku. Tako visoke temperature malo vplivajo na beljakovine, vendar povzročijo izgubo veliko vitaminov skupine B v njem. Vsebnost vitamina B1 v pločevinkah je zato mogoče zmanjšati na približno polovico svežih rib, v dolgoročnem skladiščenju se bo še zmanjšala.

Vendar ima vsaka pomanjkljivost svojo prednost. Visoka temperatura in toplota pod visokim pritiskom naredijo kosti mehke in hrustljave, kar omogoča, da se kalcij v njih raztopi v velikih količinah. Posledično se je količina kalcija v ribah v pločevinkah povečala za več kot 10-krat v primerjavi s svežimi ribami, pri čemer ni bilo izgube železa, cinka, joda, selena in drugih mineralov. Zato jedo ribe v pločevinkah smiselno za mineralne dodatke.

Konzervirane ribe lahko zdržijo do 24 mesecev, za kar mnogi potrošniki domnevajo, da vsebujejo konzervanse. V resnici ne. Konzervirana hrana je pomemben način predelave hrane, ki je, da surovine po izpušnih plinih v visoko zaprto posodo odstranijo v različnih mikroorganizmih in bakterijah, uničijo delovanje encimov, preprečijo zunanje onesnaževanje in kisik, da bi ohranili hrana stabilna in užitna že dolgo časa. Posledično je večina rib v pločevinkah brez konzervansov in potrošniki jih lahko varno pojedo.

Ko pa jeste ribe v pločevinkah, pazite, da ne pojeste več kot dve pločevinki na teden (vsaka vsebuje približno 225 gramov rib); Med njimi so bile ocvrte in prekajene ribe boljše od 1 pločevinke; Nosečnice, doječe matere in majhni otroci ne smejo jesti čim več. Ljudje, ki radi jedo ribe v pločevinkah, morajo biti pozorni na uravnoteženo prehrano, jesti več sveže zelenjave, sadja, fižola in jama, izboljšati sposobnost proti onesnaževanju, da bi se izognili dolgoročnemu uživanju velikih količin rib v pločevinkah, lahko imajo škodljive učinke o zdravju. Ko jeste konzervirane ribe, bodite pozorni, da ne pojeste več kot dve škatli na teden.