Dom > Znanja > Vsebine

Citrus, vsa naravna vlakna

Nov 24, 2017

Zaradi široke opredelitve vlaken kot snovi, ki se upira presnovi s strani zgornjega človeškega prebavnega sistema, je za uporabo kot sestavina na voljo široka paleta vlaken z različnimi funkcijami. Lahko obstajajo v prečiščeni obliki, kot je inulin ali fruktooligosaharid (FOS), ali pa ostanejo v svoji naravni botanični obliki, kot so pšenični otrobi ali citrusi, ali morda celo delno očiščeni.

Zdravstvene prednosti vlaken so večplastne, vendar se nekoliko razlikujejo glede na fizikalno-kemijske lastnosti vlaken, vključno s sestavo in strukturno obliko. Nekatere priznane prehranska dopolnila vključujejo: spodbujanje sitosti, povečanje črevesja, izboljšanje imunskega zdravja s spodbujanjem rasti koristnih bakterij v debelem črevesju, proizvodnjo maščobnih kislin s kratko verigo (SCFA), ki izboljšujejo zdravje prebavnega traku in povečajo biološko uporabnost mikrohranil .

cirtus

Kakovost citrusov je nekoliko odvisna od vira materiala iz vlaken. Celulozno vlakno se vzame tako, kot je iz celuloze ali lupine citrusov in se v idealnem primeru ne predeluje več kot suši do praška. Takšna agrumna vlakna se navadno pridobijo iz presežnega materiala v industriji sokov in prispevajo k zelo čisti etiketi.

Ta vrsta vlaken ima višje ravni topnih vlaken, in sicer pektina. Nekatere vrste citrusov nastajajo pri procesu čiščenja pektina kot ločene sestavine, zato ima ta vrsta citrusov veliko večji delež netopnih vlaken, in sicer celuloze in hemiceluloze.

Kljub visoki vsebnosti prehranskih vlaken se vlakna iz agrumov v prehrambenih izdelkih redko uporabljajo na stopnjah nad enim odstotkom. To je posledica visoke zmogljivosti za zadrževanje vode. Visoke količine vlaknin citrusov bi sčasoma povzročile okvare teksture, saj izločajo mnoge druge sestavine za vodo.

Kljub temu so vlakna iz agrumov lahko dragoceno orodje za živila z visoko vsebnostjo vlaknin in pijač kot dopolnilno vlakno, ki izboljša okusnost hrane z obravnavanjem skupnih problemov, povezanih z zdravjem živil, kot so pomanjkanje vlažnosti in v ustih.