Dom > Znanja > Vsebine

Koristi za sveže korenje

Mar 14, 2018

Korenje je ena izmed najbolj priljubljenih, vsestranskih zelenjave na svetu!

Ali so pojedli surovo, kuhano ali sočasno, so ljudje iz skoraj vsake kulture v vsej zgodovini uživali korenje - v mnogih oblikah.

fresh carrots.jpg

Kot vemo, korenje ni le bogato s karotenom, pač pa tudi bogato z vitaminom B1, vitaminom B2, kalcijem, železom, fosforjem in drugimi vitamini in minerali. Ker imajo vitamin B2 in folna kislina v korenčku učinek proti raku, redna poraba lahko poveča sposobnost telesa proti raku, zato se imenuje "zelenjavna rastlina". Študija ameriških znanstvenikov kaže, da jedo korenje lahko prepreči pljučni rak.

Korenje vsebuje tudi encim, ki lahko razgradi vitamin C, oksidazo vitamina C, tako da lahko korenje in bela redkev, ki so bogata z vitaminom C, bistveno zmanjšajo hranilno vrednost belih redkev. Vendar pa lahko pri kuhanju korenčkov in belih redkev dodate majhno količino kisa, ki lahko ščiti vitamin C. Kisla mešana redkev, ki jo japonci pogosto jedo v času kitajskega novega leta, je dobro uravnotežena, hranljiva stranska jed.

Redno poraba korenja ali sokov korenja koristi telesu na tako neverjetnih načinih. Tukaj je nekaj odličnih razlogov za vključitev te superjunske zelenjave v vašo prehrano:

Pomaga zaščititi oči

Korenje vsebuje veliko karotenoidov. Molekularna struktura tega karotenoida je enakovredna 2 molekuloma vitamina A. Po vstopu v telo deluje kot encim v jetrih in sluznici tankega črevesja. 50% jih postane vitamin A. Vloga lahko zdravi nočno slepoto;

Pomaga pri zaščiti pred rakom

Korenje vsebuje rastlinska vlakna, močno absorpcijo vode, lahko poveča količino iztrebkov v črevesju, okrepi peristaltno delovanje črevesja in s tem igra vlogo pri preprečevanju raka.

Povečuje zdravje kože in zdravljenje ran

Beta karoten je kritičen za zdravljenje vseh vrst rane. Korenje je bilo celo uporabljeno kot poultice, ki je pomagalo zdraviti rane že stoletja zaradi visoke vsebnosti betakarotenov.

Vitamin A je maščobo topen vitamin, ki ima zaščitni učinek na površini kože. Če manjka, lahko povzroči suho kožo in luščenje. Jejte več hrane bogato z vitaminom A, kot so korenje.

Izboljšajte imunsko funkcijo

Pretvorba karotena v vitamin A pomaga izboljšati imunsko funkcijo telesa, [5] ima pomembno vlogo pri preprečevanju karcinoma epitelijskih celic. Lignin v korenčku lahko izboljša tudi imunski mehanizem telesa, posredno odstranjuje rakave celice

Uravnajte nivo krvnega sladkorja in znižanje lipidov

Korenje vsebuje tudi hipoglikemične snovi in so dobra živila za ljudi s sladkorno boleznijo. Nekatere sestavine, ki jih vsebujejo, kot so kvercetin in kaempferol, povečajo koronarni pretok krvi, znižajo lipide v krvi, spodbujajo adrenergično sintezo in znižajo krvni tlak. Kardiotonski učinek je najboljša prehrana za bolnike z visokim krvnim tlakom in koronarno boleznijo srca.