Dom > Znanja > Vsebine

Fizikalni pogoji pu'er čaja

Nov 12, 2018
Pu Erh Tea

Fizikalni pogoji Pu'er čaja

1. Krožeči zrak. V cirkulirajočem zraku je več kisika, kar prispeva k širjenju nekaterih mikroorganizmov v čaju, tako da lahko pospeši menjavo čaja, vendar ne more obesiti čaja na balkonu. Zrak mora biti zmerno krožen, vendar ne v zraku. Poleg tega okolica ne sme imeti vonja, sicer bo čaj okusil. Zato ga ne smete namestiti v kuhinjo ali v druga okolja, kjer obstaja vonj življenja ali industrijski vonj.


2. Stalna temperatura. Temperatura pu'er čaja ne sme biti previsoka ali prenizka, temperatura mora temeljiti na lokalnem okolju, ni potrebe po umetnem ustvarjanju temperature, normalna temperatura v zaprtih prostorih je lahko najboljša za vzdrževanje 20 do 30 stopinj Celzija. Čez mnogo let, bo previsoka temperatura pospešila fermentacijo čaja v kislino. Relativno gledano se bodo spremembe v Pu'erjevem čaju spomladi, poleti in jeseni spremenile hitreje kot pozimi. Kadar čaj pu'er ni izpostavljen soncu, je bolje v senci.


3. Zmerna vlažnost. Dober Pu'er čaj bo shranjen v suhem skladišču. Suho skladiščenje pomeni shranjevanje v suhem okolju. Preveč suho okolje bo upočasnilo staranje čaja Pu, zato mora biti nekaj vlage. V suhem okolju postavite majhno kozarec vode poleg listov čaja, da povečate vlažnost v zraku. Vendar pa preveč vlažno okolje lahko vodi do hitrih sprememb v Pu'er čaju. Ta sprememba je pogosto "plesen" in naredi čaj neprimernega za pitje. Vlažnost mora nadzorovati človek. Povprečna letna vlažnost ne sme biti višja od 75%. Zaradi tople morske klime vzdolž obale bo v deževnem obdobju vlažnost višja od 75%. Zato je treba paziti na pravočasno prezračevanje oken in vlago.