Dom > Znanja > Vsebine

Prednosti paradižnika

Dec 08, 2017

Zdravstvene koristi

Paradižnik je bogastvo bogastva, ko gre za njihove antioksidativne prednosti. V smislu konvencionalnih antioksidantov paradižnik zagotavlja odlično količino vitamina C in betakaroten; zelo dobra količina mineralnega mangana; in dobra količina vitamina E.

 

1. Kardiovaskularna podpora

Zmanjšano tveganje za bolezni srca je področje zdravstvenih koristi, v katerih paradižnik resnično odliva. Obstajajo dve osnovni liniji raziskav, ki so večkrat povezali paradižnik z zdravjem srca. Prva linija raziskav vključuje antioksidativno podporo, druga pa raziskava vključuje uravnavanje maščob v krvnem obtoku.

 

Noben sistem telesa nima večje potrebe po zaščiti pred antioksidantom kot kardiovaskularni sistem. Srce in krvni obtok sta odgovorna za sprejem kisika skozi pljuča in kroženje okoli telesa. Da bi ta kisik obdržali v teku, so potrebni antioxidantni hranili v obsežni oskrbi. Pri tem je treba omeniti, da se v paradižniku včasih spregledajo konvencionalni vitaminski antioksidanti, kot sta vitamin E in vitamin C zaradi svoje edinstvene sestave fitohranilcev. Kljub temu pa vitamin E in vitamin C zagotavljata kritično antioksidativno podporo v kardiovaskularnem sistemu in so pomemben del prispevka bakterij za zdravje srca. To je karotenoidni likopen, ki pa je največ pozornosti posvečal prvotnemu antioksidantu in srčnemu hranljivemu hranilu paradižnika. Likopen (in s tem povezana skupina hranil) lahko zmanjša tveganje za peroksidacijo lipidov v krvnem obtoku. Peroksidacija lipidov je proces, pri katerem se maščobe, ki se nahajajo v membranah celic, ki obdajajo krvni obtok, ali maščobe, ki se prenašajo v krvi, poškodujejo kisik. Ta poškodba se lahko popravi, če se hrani na obvladljivih ravneh.

 

Druga linija raziskav, ki povezujejo paradižnik z zdravjem srca, vključuje uravnavanje maščob v krvi. Vse prehrambene količine paradižnika, poraba ekstraktov paradižnika in dodatki s paradižnikovimi fitonutrienti (kot likopen) so pokazali, da izboljšujejo profil maščob v našem krvnem obtoku. Pokazalo se je, da je vnos paradižnika zmanjšal celotni holesterol, zmanjšal holesterol LDL in znižal ravni trigliceridov. Prav tako je bilo dokazano, da zmanjša kopičenje molekul holesterola znotraj celic makrofagov. (Makrofagne celice so vrsta belih krvnih celic, ki se začnejo pojavljati, ko oksidativni stres v krvi postane previsok, aktivnost makrofagov, vključno z njihovim kopičenjem holesterola, je predpogoj za razvoj ateroskleroze.) Številni fitonutrienti v paradižnikih verjetno sodelovali pri izboljšanju ravni maščob v krvi. Dve malo znani fitonutrijenci, tisti, ki se imenujejo esculeoside A, in drugi, imenovani 9-okso-oktadadecadiensko kislino, trenutno raziskovalci dejavno preučujejo kot fitofarmacevtska sredstva paradižnika, ki so še posebej pomembna pri uravnavanju krvnih maščob.

 

Še eno področje povečanega zanimanja za paradižnik in zdravje srca vključuje krvne celice, imenovane trombocitov. Prekomerna strmina skupaj s trombocitnimi celicami lahko povzroči težave za naš krvni obtok v smislu blokade in neželenega strjevanja, zato je preprečevanje tega prekomernega kopičenja pomembno za vzdrževanje zdravja srca. Ugotovljeno je bilo, da številni fitonutrienti v paradižnikih pomagajo preprečiti čezmerno strjevanje naših celic trombocitov. (Ta sposobnost se ponavadi imenuje "antiagregacijski učinek".) V kombinaciji z drugimi zgoraj navedenimi koristmi srca, je ta vpliv trombocitov, ki uravnava paradižnik, postavil v edinstven položaj, da nam pomaga izboljšati naše srčnožilno zdravje.

 

2. Podpira zdravo zdravje

Zdravje na kosteh je še eno področje, ki se vse bolj zanima za raziskave paradižnika. Zanimivo je, da povezava vnosa paradižnika na zdravje kosti vključuje bogato ponudbo antioksidanta v paradižniku. Vedno ne razmišljamo o zaščiti pred antioksidantom kot pomembnim za zdravje kosti, vendar je; in paradižnikov likopen (in drugi paradižnikov antioksidanti) imajo lahko posebno vlogo na tem področju. V nedavni študiji so paradižnik in drugi prehranski viri likopena odstranili iz prehrane žensk po menopavzi v obdobju 4 tednov, da bi ugotovili, kakšen učinek bi omejitev limopena imela na zdravje kosti. Ob koncu 4 tednov so ženske v študiji začele kazati povečane znake oksidativnega stresa v svojih kosteh in neželene spremembe v kostnem tkivu. Pričakujemo, da bomo na tem področju izvedli študije nadaljnjega spremljanja, ki bodo upajmo natančno določili, katere stopnje vnosa paradižnika so najbolj koristne pri zaščiti kostnega tkiva.

canned-peeled-tomato.jpg

3. Prednosti proti raku

Medtem ko niso dobro raziskani za vse vrste raka, so paradižniki že večkrat pokazali, da nam zagotavljajo koristi proti raku. Izkušnje pri paradižnikih kot hrani za zaščito pred rakom ne bi smeli presenetiti, saj je zelo veliko raziskav o paradižnikovem antioksidantu in bolj omejenem, vendar še vedno pomembnem številu raziskav o paradiznih protivnetnih hranilih. Tveganje za veliko vrst raka se začne s kroničnim oksidativnim stresom in kroničnim neželenim vnetjem. Iz tega razloga so živila, ki nam dajejo močno antioksidativno in protivnetno podporo, pogosto živila, ki kažejo na lastnosti preprečevanja raka.

 

Rak prostate je daleč najbolj raziskana vrsta raka v povezavi z vnosom paradižnika. Presoja žirije je jasna: paradižnik lahko zagotovo pomaga zmanjšati tveganje za raka prostate pri moških. Eno ključno hranilo paradižnika, ki je posebno pozornost namenilo preprečevanju raka prostate, je alfa-tomatin. Alfa-tomatin je saponinski fitonutrient in dokazano je, da je sposobna spremeniti presnovne aktivnosti pri razvoju celic raka prostate. Prav tako je bilo dokazano, da sproži programirano celično smrt (apoptoza) v celicah raka prostate, ki so že v celoti oblikovane. Raziskave alfa-tomatina so bile izvedene tudi za nedrobnocelični pljučni rak, s podobnimi ugotovitvami.

Poleg raka prostate in nedrobnoceličnega pljučnega raka, raka trebušne slinavke in raka na dojki sta dve najbolj raziskani področji, ki vključujejo paradižnik in tveganje za nastanek raka. Raziskave o paradižniku in tveganju za nastanek raka na dojki so se v glavnem osredotočile na karotenoidni likopen in obstaja dokaj dobro dokumentirano zmanjšanje tveganja za rak dojke v povezavi z vnosom likopena.

 

4. Druge zdravstvene koristi

Medtem ko niso tako temeljito raziskani, kot so ta druga področja antioksidantne podpore, kardiovaskularne podpore in koristi proti raku, je pomembno, da se v zvezi s paradižniki omenja še nekaj drugih področij zdravja. Diete, ki vključujejo paradižnik, so bile povezane z zmanjšanim tveganjem za nekatere nevrološke bolezni (vključno z Alzheimerjevo boleznijo) v več študijah. Dišave, ki vsebujejo paradižnik, so bile povezane tudi v nekaj študijah z zmanjšanim tveganjem debelosti.

 

Nutritional Profile

Naslednja tabela prikazuje hranila, za katera je ta hrana odličen, zelo dober ali dober vir (pod tabelo boste našli tabelo, ki pojasnjuje te kvalifikacije). Če hranilo ni na seznamu, to ne pomeni nujno, da ga hrana ne vsebuje. To preprosto pomeni, da hranilo ni zagotovljeno v zadostni količini ali koncentraciji, da izpolnjuje naša merila za ocenjevanje. Zdaj, ko se vrnete v sam grafikon, lahko poiščete tudi ime hranila, da bi našli količino hranil, ki jo ponuja, dnevno vrednost (DV%), ki jo ta količina predstavlja, gostoto hranil, ki smo jo izračunali za to hrano in hranilo , in oceno, ki smo jo določili v našem bonitetnem sistemu. Za večino naših ocen hranil smo sprejeli vladne standarde za označevanje živil, ki jih najdemo v ameriški administraciji za hrano in zdravila.